Ce e de văzut în Leuven

După ce v-am povestit despre Maastricht, a venit momentul să vă spun câteva cuvinte și despre orașele belgiene pe care le-am văzut. Vizitele noastre s-au axat mai mult pe lungi plimbări pe străzile orașelor, admirat totul în jurul nostru, deci nu vă pot detalia despre muzee sau mai știu eu ce. Asta o lăsăm pentru viitoare vizite.

Primul oraș despre care vă povestesc este Leuven. Cu Leuven a fost dragoste la prima vedere. Și prima întâlnire s-a petrecut acum cca. 4 ani, deci treaba aia cu “dragostea durează 3 ani” e falsă. Nu încep acum să vă zic despre istoria orașului pentru că sunt sigură că interesează asta prea mult sau nu reținem, în general, informațiile astea. Eu obișnuiesc să citesc despre orașele pe care le văd, dar rețin doar lucrurile despre obiective turistice sau clădiri.

Din mașină am admirat Biblioteca Universitară, cunoscută ca fiind cea mai spectaculoasă clădire din Leuven. biblioteca se poate vizita și găzduiește o expoziție de fotografie permanentă – întinsă pe 5 etaje, despre istoria bibliotecii, aceasta arzând în Primul Război Mondial, fiind reconstruită ulterior în locul unde se află și astăzi. Biblioteca a avut de suferit și în Al Doilea Război Mondial, dar a fost restaurată.

Dacă ajungi să vizitezi biblioteca, trebuie să urci și în turnul acesteia, de unde vei avea o panoramă asupra orașului.

Primăria din Leuven este una dintre clădirile mele preferate. Deși nu are mărimi impresionante, arhitectura este spectaculoasă, iar pe mine mă lasă fără cuvinte toate detaliile sale. A fost construită de trei arhitecți, iar lucrările au durat 30 de ani. Pe întreaga suprafață au fost distribuie 236 de statui, dintre care 220 de bărbați și 16 de femei.

Cea mai frumoasa cladire!! #leuven #belgium #2012 #summer #soopertinathetraveler

A post shared by C R I S T I N A (@soopertina) on

Statuile sunt organizate pe etaje: la primul etaj pot fi admirați artiști și personaje importante în istoria orașului, la etajul al doilea se găsesc sfinții ocrotitori ai diferitelor parohii din Leuven, etajul al treilea este rezervat conților și ducilor de Brabant din diferite perioade, iar pe turnuri sunt dispuse principalele figuri biblice.

De reținut că, dacă sunteți interesați, este deschisă publicului pentru vizitare. Noi am nimerit în zonă fix când ieșiseră doi proaspăt căsătoriți. 😀

Biserica Sfântul Petru (Sint-Pieterskerk) este cea mai veche biserică din Leuven despre care se crede că a fost fondată în anul 986. Biserica inițială era din lemn și a ars în 1176, urmând să fie construită o nouă biserică, de data aceasta din piatră, începând cu anul 1425.

16:13 #soopertinathetraveler

A post shared by C R I S T I N A (@soopertina) on

În timpul războaielor mondiale, biserica a suferit mai multe distrugeri care au fost remediate în timp. Totodată s-a construit și o nouă clădire care găzduiește noua clopotniță, locul de unde se anunță timpul din oră în oră. Altarul și ambulatoriul au fost transformate într-un muzeu care găzduiește numeroase opere de artă, printre care și “Cina cea de Taină” a lui Dirk Bouts.

#soopertinathetraveler

A post shared by C R I S T I N A (@soopertina) on

Se poate intra în biserică, dar pentru a putea vizita zona de muzeu trebuie să plătești o taxă.

Ce aș mai fi vrut să văd în Leuven?

  • M – Museum Leuven;
  • Sediul Central Inbev – fabrica de bere Stela Artois.

Mai multe poze pe instagram la #soopertinathetraveler. Don’t forget to follow me! 😀

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s