Promovabilitate vs. promovare

În fiecare vară, după afișarea rezultatelor unor examene precum capacitate sau testare națională, așa cum îi spune acum, și bacalaureat, aud din gura jurnaliștilor noștri aceeași greșeală, de mult prea multe ori pe zi. Adică la fiecare emisiune de știri, de pe fiecare canal tv.

Astăzi s-au afișat rezultatele de la bacalaureat. S-a întâmplat să prind știrea legată de acest eveniment și, spre surprinderea mea, anul acesta se repetă istoria. Eu încă speram ca oamenii să mai citească într-un an de zile ceva, să fie puțin atenți la ce se comentează pe lângă ei și să își dea seama de greșeala pe car o fac. Dar nu, jurnaliștii noștri încă nu fac diferența.

Mă revolt de fiecare dată în fața televizorului. Acum mi-a ajuns. Treaba asta o remarc de mult prea mulți ani. Tocmai din acest motiv am zis că e bine să fie scris. Poate cineva, cândva, va fi interesat să afle diferența dintre cei doi termeni și să îi folosească corect.

dexCităm din DEX, să nu existe suspiciuni.

PROMOVABILITÁTEs. f. însușirea a tot ceea ce poate fi promovat. – Din engl.promovability.

PROMOVÁRE,promovări,s. f. Acțiunea de a promova și rezultatul ei. – V.promova.

Ca să înțelegem: înainte de un examen sau în timpul desfășurării acestuia vorbim despre rata de promovabilitate. Ne referim atunci la toți participanții la examen care pot fi promovați, există posibilitatea să promoveze această etapă. Atunci când se știu deja rezultatele unui examen, chiar dacă există posibilitatea de a se schimba ceva după contestații, vorbim de rata de promovare. Adică toți cei care au reușit să promoveze examenul. Am înțeles acum?
Ce mă enervează și mai tare este faptul că nimeni nu sesizează. În toată redacția de știri chiar să nu fie cineva care să își dea seama de greșeală?! Nimeni, nimeni?!

Dar ministrul educației, inspectorii școlari, profesorii nu se uită niciodată la știri? Chiar nu se găsește cineva să le atragă atenția?! Nu, nimeni?!?! (înțeleg, totuși, că pentru ei este o perioadă aglomerată și poate nu au timp să audă toate bazaconiile)

p.s. sunt sigură că postarea mea nu este singurul material de pe internet legat de acest subiect, dar se pare că, într-o lume în care suntem dependenți de internet, nu știm să ne folosim de el în scopuri bune, să învățăm ceva, să profităm de o grămadă de cunoștințe care ne sunt la îndemână.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s