Sarbatoritul zilei

sculptorul_in_atelierAstazi sarbatorim 139 de ani de la nasterea marelui artist Constantin Brancusi! Nascut in Hobita, pe data de 19 februarie 1876, Brancusi avea sa devina mai tarziu un sculptor celebru in toata lumea, punandu-si amprenta in cultura contemporana. Si-a descoperit talentul de-a lungul multilor ani in care a fost ucenic in diferite ateliere si pravalii, motiv pentru care a fost inscris la Scoala de Arte si Meserii din Craiova. Mai apoi a studiat la Scoala de Arte Frumoase din Bucuresti si la  École Nationale Supérieure des Beaux-Arts din Paris. Din cauza faptului ca depaseste limita de varsta, dupa numai un an, este nevoit sa abandoneze cursurile scolii din Paris.

De-a lungul timpului, operele lui Constantin Brancusi au fost expuse in toata lumea: Craiova (Romania), Bucuresti (Romania), Paris (Franta), Creteil (Franta), New York (USA), Chicago (USA), Boston (USA), Munchen (Germania), Londra (Anglia), Praga (Cehia), Venetia (Italia), Antwerpen (Belgia), Toronto (Canada), Hamburg (Germania), Bruxelles (Belgia), Philadelphia (USA), Moscova (Rusia), Leningrad (Rusia), Zurich (Elvetia), Amsterdam (Olanda), Haga (Olanda), Sao Paulo (Brazilia), Buffalo (USA), Cleveland (USA), Columbus-Ohio (USA), Cincinnati (USA), Basel (Elvetia), Detroit (USA), Saint Louis (USA), New Haven (USA), Newark (USA), Avignon (Franta), Baltimore (USA), Florenta (Italia), Minneapolis (USA), Rhode Island (USA), Scottsdale (USA), Melbourne (Australia), Houston (USA), Yverdon (Elvetia), Bloomfield Hills (USA), Ann Arbor (USA).

 Cele mai cunoscute lucrari ale artistului sunt:

  • Poarta Sarutului;
  • Coloana Infinitului;
  • Masa Tacerii;
  • Sarutul;
  • Maiastra;
  • Muza Adormita;
  • Rugaciunea;
  • Fata de Copil;
  • Domnisoara Pogany;
  • Pasarea in Vazduh.

Brancusi este considerat unul dintre cei mai mari artisti ai tuturor timpurilor, sculpturile sale remarcandu-se prin eleganta formelor si simplitatea acestora.

„Sunt imbecili cei care spun despre lucrările mele că ar fi abstracte; ceea ce ei numesc abstract este cel mai pur realism, deoarece realitatea nu este reprezentată de forma exterioară, ci de ideea din spatele ei, de esența lucrurilor.”

Constantin Brancusi.

Chiar si dupa decesul sau, in data de 16 martie 1957, la Paris, Constantin Brancusi traieste vesnic prin operele sale si in sufletele celor care il apreciaza, il iubesc si se mandresc cu el. Atelierul sau din Paris a revenit statului francez dupa ce statul roman a refuzat sa primeasca mostenirea lasata de Brancusi. Comunistii nu l-au apreciat niciodata pe artist, considerand ca orice taran fara studii ar putea sa sculpteze la fel ca el.

Pentru a il onora asa cum se cuvine pe Constantin Brancusi, cei de la La Blouse Roumaine au creat un eveniment global – Brancusi Week, prin care toti doritorii si admiratorii sarbatoritului sunt invitati sa promoveze pe retelele de socializare operele acestuia. Pentru a te alatura evenimentului trebuie sa folosesti hashtag-urile #Brancusiselfie #Brancusi139 #Brancusiweek #Brancusi și #ConstantinBrancusi la orice fotografie publicate intre 16 si 22 februarie. (evident, orice fotografie care are legatura cu Brancusi)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s